Investeren in een succesvoller Nederlands MKB
Eindhoven, 7 juli 2022
Eindhoven, 7 juli 2022
‘Ha, er staat weer een nieuwe online!’ Nick Jacobs legt zijn iPad aan de kant. Hij heeft het niet over voetbaluitslagen of een Netflix-serie. Nee, de directeur van investeringsmaatschappij TFH Holland zat op de site van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Er is weer een nieuw investeringsmemorandum van een bedrijf online gekomen. En Jacobs leest ze allemaal… als hobby.
Want de directeur van TFH Holland is, net als zijn collega’s, geobsedeerd door MKB-bedrijven, de mogelijke groei tot een nog groter succes en een uiteindelijke verkoop ervan. Bij alle bedrijven waarin Jacobs investeert ziet hij kansen. Na een verdienstelijke carrière bij Shell besloot hij met enkele vakgenoten een bedrijf te starten dat investeert in Nederlandse MKB-bedrijven: TFH Holland. Met niet al te grote en niet al te kleine partijen, maar waar wel enorm veel potentieel in zit. Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf zorgt in ons land voor zo’n 70 procent van de werkgelegenheid. Een bijzonder interessante markt dus.
Een schot in de roos, maar de financiële geesten achter TFH Holland hebben een nog wat specifiekere schifting gemaakt. De voor TFH interessante bedrijven mogen tevens niet te jong zijn (minimaal 6 jaar) maar ook zeker niet te oud (er moet nog heel wat groeipotentie in zitten). Verder is het aantal medewerkers van de uitverkoren bedrijven idealiter maximaal zo’n 20 personen en moet er een potentiële koper zijn. TFH Holland heeft op dit moment een fonds in de maak waarbij zij 30 van deze gouden combinaties onder haar hoede wil krijgen.
De sectoren waarin TFH zich specialiseert, zijn ICT, Cyber Security en Voeding & Gezondheid. Een behoorlijk brede waaier, waarin bedrijven zitten die je als consument iedere dag weer ongemerkt gebruikt. Deze bedrijven maken letterlijk het dagelijkse leven mogelijk. Wie belegt via TFH Holland – instappen kan vanaf 100.000 euro – wordt niet alleen medeaandeelhouder van 30 succesvolle Nederlandse bedrijven in die genoemde sectoren, maar is ook daadwerkelijk in staat om iets aan het beleid te veranderen, mocht die wens er zijn. TFH Holland treedt op als beheerder van die aangesloten aandeelhouders.
De agenda’s van Jacobs en zijn collega’s staan vol met afspraken op locaties van aangekochte bedrijven. Die worden in 5 jaar klaargestoomd voor de verkoop aan een concurrent óf aan een private-equityfonds. Om die trajecten zo vruchtbaar mogelijk te laten verlopen, gaat het team achter TFH Holland zeer regelmatig enkele weken op bezoek bij de bedrijven, om de laatste stand van zaken door te nemen.
‘Wij beheren heel actief’, zegt Jacobs. ‘We zijn aanwezig op de werkvloer bij ‘onze’ bedrijven en voeren alle processen mee uit. Uiteindelijk draait ondernemen om meer dan de financiële cijfers of zelfs producten. Het gaat ook om mensen. Wil je echt leren wat de bedrijfscultuur is, wat er goed is en waar verbeteringen zitten, dan moet je meedraaien.’ En na die paar weken van administratie, offertes, verkoopcijfers, gesprekken met medewerkers en eventuele hands-on-activiteiten zoals orderpicken, heeft TFH Holland een zeer goed beeld van het bedrijf in kwestie. Een beeld dat men eigenlijk al had door het grondige boekenonderzoek dat vooraf wordt gedaan: het aankopen van een onderneming duurt gemiddeld zo’n 6 tot 9 maanden.
Wie het geluk heeft om te beleggen via TFH Holland, mag jaarlijks rekenen op een rendement van 8 procent. ‘We nemen niet voor niets 30 bedrijven op’, zegt Jacobs. ‘Daardoor spreid je eventuele marktrisico’s, en kun je steevast rekenen op mooie cijfers. We nemen een aandelenbelang (tussen de 51 en 80 procent) in de onderneming. Daarna stellen we een raad van commissarissen aan, zodat we invloed kunnen uitoefenen. En dan komt er een daadwerkelijk vijfjarig groeiplan met doelstellingen. Dat groeiplan kan klein of groot zijn, van een paar aanpassingen tot complete herstructurering, maar uiteindelijk leidt dat groeiplan naar de volgende stap: een plan voor de verkoop van het bedrijf aan een andere partij.’
In het plan voor MKB-bedrijven worden mogelijke kopers benoemd, zodat daarmee al rekening wordt gehouden tijdens het maken van financiële strategische keuzes. Die koper kan een concurrerend bedrijf zijn, maar ook een overige partij. TFH Holland heeft een bijzonder groot netwerk waaruit ook kopers kunnen voortkomen.
Het resterende geld dat na de verkoop overblijft, vloeit voor 90 procent terug naar de aandeelhouders. Door deze regeling deelt iedere aandeelhouder dus ook mee in de winst, naast de jaarlijkse 8 procent rendement.
TFH Holland rendeert niet alleen succesvol met veelbelovende MKB-bedrijven, maar ook middels andere private-equityfondsen. Om een betere spreiding (en dus een stabieler resultaat) te krijgen, bevat de TFH-portefeuille andere fondsen met dezelfde strategie als TFH Holland. Deze fondsen hebben over de afgelopen 15 jaar beter gepresteerd dan beursgenoteerde aandelen, maar zijn vrijwel ontoegankelijk voor particuliere beleggers. TFH Holland biedt dus tegelijkertijd de mogelijkheid om mee te investeren in de meest toonaangevende private-equityfondsen van Europa.
Jacobs is zeer tevreden over deze hybride structuur. ‘Het zorgt voor een beheersbare basis van enkele goedlopende Nederlandse MKB-bedrijven in sterke groeisectoren, waar wij al onze aandacht aan kunnen schenken. De portefeuille rendeert dus al goed, maar de toevoeging van diverse fondsen zorgt voor een spreiding over tientallen MKB-bedrijven, zodat het ingelegde vermogen ook stabíel rendeert. Zo combineren wij rendement met stabiliteit.’
Vrijwel iedere medewerker en belegger bij TFH Holland is zelf ondernemer of voormalig ondernemer. Het zijn mensen die met hun geld iets goeds willen doen voor de Nederlandse economie, die veelbelovende organisaties willen helpen richting het volgende level. Het zijn geen twijfelachtige startups of scale-ups die zichzelf nog moeten bewijzen: het zijn standvastige, succesvolle partijen die vérder willen. En TFH Holland helpt ze daarbij, met in het achterhoofd ook de belangen van de aandeelhouders. En: een gezonde economie voor Nederland. Met dank aan het MKB!
Draagt u ons land ook een warm hart toe en bent u geïnteresseerd in onze manier van werken?
>> Download nu onze brochure <<