Ingrijpend en diepgravend: de grondige bedrijvencheck door TFH Holland
Eindhoven, 9 september 2022
Eindhoven, 9 september 2022
Je kunt wel zeggen dat investeringsmaatschappij TFH Holland van wanten weet. Wanneer een nieuwe overnamekandidaat in beeld komt, gaat het team nauwkeurig aan de slag om die onderneming beter te leren kennen. De onderste steen komt boven en alle facetten van het bedrijf worden minutieus ontleed. ‘We gaan heel breed en diep op de materie in, en blijven dat doen.’
Dat wordt overigens niet alleen gedaan door het team van TFH Holland, maar ook met andere samenwerkingspartners. Een goede coöperatie, aldus Nick Jacobs, de directeur van de investeringsmaatschappij, die een portefeuille aan het samenstellen is van 30 ondernemingen. De klanten van TFH verwachten immers dat er mooie rendementen worden behaald. Om aan die ideale ondernemingen te komen, gaan Nick en zijn team al heel vroeg in het proces diep graven om alle mogelijke problemen vóór te zijn. Dan weten de klanten van TFH Holland wat voor vlees ze in de kuip hebben. Ze worden immers daadwerkelijk deels eigenaar van de aangekochte bedrijven.
Het proces is bijzonder en grootschalig. ‘We focussen met TFH op betrouwbaarheid en kwaliteit’, zegt Jacobs. ‘Niet ieder bedrijf kan zomaar in onze fondsen worden opgenomen. We zoeken echt naar het neusje van de zalm.’ En dat zijn niet eens partijen die uit een grote zee worden gevist: binnen het netwerk van accountants, notarissen, advocaten, juristen en fiscalisten worden partijen verbonden, en zo komt er regelmatig een optie in beeld via het interne netwerk. Zo bouwt TFH aan een unieke, kwalitatieve portefeuille.
TFH Holland heeft veel connecties bij bijvoorbeeld accountantskantoren. Wanneer partners van zulke kantoren horen van een partij die wel in is voor een overname, worden de mensen van TFH Holland gebriefd nog vóórdat de onderneming überhaupt op de markt kan komen. Het Due Diligence-zoekteam van Nick gaat dan de wateren verkennen. Is dit een mogelijke nieuwe kandidaat?
Vanuit zijn verleden bij Shell heeft Nick Jacobs enkele criteria en waarden voor zijn organisatie bepaald. Het zijn strenge regels, zoals bij Shell, maar ze waarborgen wel kwaliteit. Zo wil TFH geen organisaties aankopen die (veel) schulden hebben, maar juist zo veel mogelijk op eigen vermogen zijn gegroeid. Er wordt alleen geïnvesteerd in Nederlandse ondernemingen, in sterke sectoren, en in het ideale geval heeft het bedrijf een EBITDA van tussen de 500.000 en 1.000.000 euro. Verder mag het personeelsbestand niet te klein zijn, maar ook niet te groot: in het ideale geval tussen de 10 en 20 werknemers.
TFH beheert actief en betrokken, en houdt het liefst alles zo veel mogelijk binnen de eigen kringen. Zo zijn er geen bankleningen, maar werkt men vooral met eigen vermogen. De mensen van TFH zullen enkele maanden op het kantoor van het over te nemen bedrijf gaan werken, dus er is ook persoonlijk contact (actief beheer). En, ook zeer belangrijk: de overnamestructuur moet transparant zijn. Wanneer een potentiële kandidaat wordt aangedragen, bijvoorbeeld via de relaties van de accountantskantoren, volgt er een eerste gesprek.
Wanneer het na een gesprek klikt, wordt het tijd voor het uitwisselen van financiële gegevens én bedrijfsgevoelige informatie. Na dit eerste ‘onderzoek light’ tekent TFH Holland ook direct een geheimhoudingsverklaring. Wat biedt het bedrijf, en wat biedt TFH ervoor in ruil? Welke voorwaarden zijn er? In een intentieverklaring worden een prijs en een stel voorwaarden vastgelegd, en dan is het tijd voor het echte werk. Met een aantal aangewezen partners begint TFH aan een diepgravende research die liefkozend Due Diligence wordt genoemd.
Want hoe mooi een bedrijf op papier ook lijkt, er kunnen altijd ongewenste bijzonderheden zijn. Zaken die tijdens de eerste verkennende gesprekken niet aan het licht zijn gekomen. Deze doorlichting duurt, samen met de eerste gesprekken, ongeveer 3 tot 5 maanden. ‘We gaan heel breed en diep’, zegt Jacobs. ‘Zo draaien we zelf mee op de vloer en gaan we later ook in gesprek met medewerkers, maar we zetten ook externe partners in. Met gespecialiseerde partijen die actief zijn in de desbetreffende branches. We hebben een advocatenkantoor dat checkt hoe de juridische structuur in elkaar zit. Is alles goed geregeld qua privacywetgeving? Kun je tegen wettelijke zaken aanlopen bij een overname? Ook andere professionals, zoals fiscalisten, halen de stofkam door de aan te kopen onderneming. Zijn alle belastingen juist afgedragen? En wat is de meest efficiënte wijze om hierin een aandeel te verwerven?’
Dat het om een uiterst secure en strenge inspectie gaat, wil niet zeggen dat bij een kink in de kabel de overname gelijk van tafel is. Integendeel, het nodigt juist uit tot verdere gesprekken. Wie klant wordt bij TFH Holland en wil investeren, verwacht namelijk dat er goede bedrijven worden aangetrokken tegen scherpe deals. ‘Het is een deel van het spel’, zegt Jacobs. ‘En met de uitkomsten kunnen bijvoorbeeld garanties worden verhoogd, of de prijs worden verlaagd. We sommen op wat we hebben gevonden, en vragen dan om een genuanceerd beeld. Dan ga je weer een gesprek in en kom je er bijna altijd wel uit.’
Mooi nieuws dus, voor klanten van TFH Holland. Op die manier blijft de portefeuille fris én zuiver. ‘Het is een grote verantwoordelijkheid, want onze klanten worden ook echt mede-eigenaar van het bedrijf. Niet zomaar aandeel- of obligatiehouder. En dan wil je toch achteraf geen verrassingen!’
Meer weten over de strategie van TFH Holland? Neem dan contact met ons op. We staan u graag te woord! Onze brochure kunt u hier downloaden.